Aleesya 5 bulan ++


Wahhh...begitu cbuk sejak akhir2 nii..selain sibuk menjaga aleesya, ayahnya pulak sibuk ngn konvo x abis2..rasanya baru konvo aritu..dh konvo alik..skg sibuk pulak ngn KIK..kesian ibu ngn aleesya selalu kena tinggal kan..sib baik mama selalu rajin singgah umah ble ke KL..tq mama..love u..ermm..teringat plak arwah babah..rindu sgt..kalo arwah babah ada kan best..hurmm..tiada penggantinya..semoga babah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..aminn..AL-Fatihah..ok..sudah terkeluar tajuk sudah..huhu..ok just nk share beberapa pitcha yg sempat di snap oleh hp ibu yg x berapa nk mahal ni..my interest now just u sayang..ibu sayang aleesya sgt2.. :)



Aleesya dlm car seat dlm keta pink ibu..Aleesya anak yg baik..x penah merengek bla duk lam car seat..so,hati ibu pun sng membawa kereta..hehehe

Ok..gambar ni plak apabila ibu n aleesya bosan di rumah apabila ayah g outstation..so,aleesya kena posing n wt pelbagai gaya tk ibu snap pitcha..this pictha antara yg ibu suka..muaahhh kt pipi die tu..



Aleesya skg sudah cekap pgg brg2 mainan die..kdg2 pinggan mkn ibu pun nk tarik..ok..ni hasil latihan mainan yg ibu beli ini..hehe..x rugi beli..n paling suka ble die shake permainan die..best je..


Gambar ni pas aleesya penat berjalan ngn maktok, mak ngah n pak ngah..baju ni pun mak ngah yg bg..tq mak ngah..coz selalu bg aleesya present..semoga mak ngah dpt baby cpt ek..amin..


Gambar ni plak pas aleesya kepenatan bermain piano hello kitty..trus tertido..xleh alihkan..nanti die merengek..

Allesya suka gak tgk kartun di laptop ibu..sambil meniarap n hisap jari jemarinya..huhu..aleesya paling suka itik..n suka lagu 5 little duck..quack2 quack2

Ok..ni gambar aleesya tgk tv..ibu sibuk di dapur wt puree tk leesya n aleesya duk diam je lam car seat die tu..gud girl..cam tu la anak ibu.. :)

Electric Breast Pum Spectra 3

Salam semua..bagi ibu2 yg di luar sana yg masih tercari2 akan electric breast pum yg sesuai bg ibu yg bekerjaya mcm saya ni,spectra 3 adalah pilihan saya..kerana harganya yg berpatutan dan sesuai di bawa ke mana sahaja..berikut adalah spesifikasi dan harga mengenai spectra 3;


Set Lengkap Electric Breast Pum SPECTRA 3 RM610

Resit pembelian..waranty 6 month only

Set lengkap ini termasuk cooler bag,bag pum (stylo mama),double pum n gift..


Jika beli pam sahaja RM388




Bag stylo mama yang selesa (mcm bag laptop)

pam diletakkan di bahagian bawah

Di bahagian belakang bag ni,terdapat lubang utk senang kta keluarkan plug pam tanpa mengeluarkan pam dari bag..mudah kan??

Cooler bag

Susu yg dibawa oleh aleesya ke taska + chiller

Stok susu fresh yg sentiasa ada di dlm fridge bhgn bwh utk di bawa ke taska..n pd hari minggu,boleh digunakan semasa ibunya busy di rumah utk ayahnya menyusukan aleesya..hehe..di bhgn bwh ni, susu boleh thn 3-5 hari..lps tu,jika x digunakn, perlu ltk kt bhgn freezer sbg stok EBM..thn 3 bulan..

Gambar kt bwh ni, adalh FREE jika beli 1 set lengkap;

FREE :Breast shield set tk wt double pumping (lebih cpt) RM70

FREE : Ice pack RM xtau..hehe..sbb x penah survey..kt atas tu ada 8 je kan..sbnrnya ada 12..lg 4 tgh pakai..

FREE : 8 Botol susu brand SAFETYPLUS..BPA FREE (bhn yg berbahaya utk baby)..tjk 2 je sbg cth..sbb yg lain tgh pakai..hehe

Oleh kerana di taska aleesya tiada peti ais (peti ais ada di sblh rumah iaitu tuan rumah)utk simpan susu aleesya, so, saya tinggalkan susu aleesya dlm cooler bag+chiller (thn 8 jam) n saya amik keputusan utk membeli 1 lg cooler bag dan chiller (lg bagus dr ice pack) utk di bawa ke ofis (klinik le tu,kami x keja kt ofis,keja kt dlm klinik..hehehe)..spy kalo pas amik aleesya lps office hour,x kisah nk g ke mana shj sbb ada cooler bag.. :)

Cooler bag yg cantik ni berharga RM13.90 shj..ni beli kt BEBE shop di blkg jusco Ipoh

Ni la chiller..RM6.90..boleh didapati di Tesco

..:: ALEESYA with CAR SEAT::..





Minggu lepas ktorg pegi cari car seat utk aleesya di Anakku Bercham berhampiran dengan rumahku..mula2 mmg pkr x perlu nk beli car seat ni..tp,bla bos gtau kena g CME di KK Slim River,br mula terpikir tk belikan aleesya car seat ni..sng la nanti tk suamiku g ambil aleesya di taska nanti..ibu harap aleesya suka car seat ni ek.. :)

Stok EBM (Expressed Breast Milk) ..utk ALEESYA...


ALHAMDULILLAH...dpt jgk la kumpulkan stok susu tk Aleesya ke nursery mulai esok..xde la byk sgt..cuma dpt kumpulkan 40 pek je..2oz-30z..sehari Aleesya dh pakai dlm 5 pek..kuat nyusu gak la Aleesya skg..hurmmm..risau sgt2 stok x cukup..hrp2 pasni hasil tenusu dpt dipertingkatkan..n Aleesya tk perlu minum Formula
Milk lg..caranya kena byk mkn mknan yg boleh m'perbanyakkan susu,jgn stress,rajin BF n rajin pam..hehe..nasihat tk diri sendiri yg begitu malas akhir2 ni..jgn pikir susu x cukup..saya berpegang pada kata2,susu ni depends by DEMAND & SUPPLY..lg byk susu kluar,lg byk susu yg akn masuk..so,usaha tangga kejayaan..ok SELAMAT BERUSAHA IBU ALEESYA!!

Pengalaman Bersalin ( Part 2)

Pada 6 Mei 2010

Alhamdulillah..kalo ikutkan doktor,harini saya akan dibedah (caesarian)..agak tkt jgk laa..mcm2 bermain dlm pikiran..ye laa,selama hidup ni x penah dibedah..w'pun tau akan diberikan bius,tp ttp tkt..doktor suruh spy saya berpuasa bermula 12 mlm sehingga selesai bedah keesokan harinya..dan saya diberikan ubat gastrik Ranitidine maybe 150mg mengikut bentuk n warna,i guest...waaahh..w'pun nurse x bgtau ubat gastrik ape,tp saya tau ubat ape tu..it's my job.. myb doktor bg utk mengelakkan saya gastrik sementara tunggu utk di operatekan..pkul bape saya pun x ingat,tp lewat mlm jgk laa, doktor bius dtg utk bg keterangan mengenai pemberian bius esok..keesokan pg.saya bgn dan mandi supaya bdn rasa segar utk menjalani caesarian pd arini..
Kalo ikutkan jadual, saya org ke 2 yg akan di operatekan harini..mayb tghr ckit kot..dlm lebih kurang pukul 10am, nurse dtg utk wt persediaan ke dewan bedah..saya diminta tukar baju operate yg pjgnya hanya tkt lutut..lucu pun ade..hehehe..so,nurse kata tgu dewan bedah call then diorg akan htr saya..tgu punya tunggu..tbe2 nurse gtau,ade emergency operation di dewan bedah..so,saya terpaksa ditangguhkan..waaaa...rasa nk nangis je..mmg dh nangis pun..huk2..sib baik abg ade di sisi..bkn sbb ape,rasa bdn sgt panas n sakit setelah urine bag di pakaikan..sakit tau..x suka pakai urine bag..sakit..n terpaksa la tunggu punya tunggu pkul 4pm br sya di tolak ke dewan bedah..waaa..lama tau kena tunggu..sbr je laa..masa tu,lam pkrn x sbr sgt dh nk bersalin..
So,masuk2 OT, sejuknyer..cam dlm peti ais..so,mula2 saya diberikan bius di belakang utk bius separuh bdn shj..so,doktor pun inject,sakit jgk laa..tp sya rasa cam doktor tu x jumpa tmpt yg nk dibiuskan,sbb die ade ckp 'weird' laa..slps bius diberikan, saya dibaringkan n di bukakan baju td..mmg x pakai ape2 tp diorg ade cover bhgn atas ubuh warmer bg saya thn sejuk..tp ttp sejuk sehingga menggeletar..then masa yg dinantikan,saya dibedah..mula2,ada rasa dihiris di bwh perut di kiri n kanan..x rasa sakit sgt..tp tbe2 ada hirisan di bahagian tgh rasa sakit n pedih..doktor mtk teruskan lg tgk btul ke sakit or tdk..saya kata sakit jgk..then doktor suggest bg GA..trus sya x sdrkan diri..sehingga selesai semua..terdengar suara nurse kejutkan sya..Alhamdullillah..saya telah selamatkan melahirkan Syarifah Aleesya Bt Syed Mohd Adib..

Pengalaman Bersalin (Part 1)




Alhamdulillah..semuanya dh slamat..saya telah melahirkan Syarifah Aleesya bt Syed Mohd Adib secara caesarian pada hari Khamis jam 4.36pm..semuanya bermula apabila check-up di Hospital Pantai Puteri pada awal bulan 4..semasa scan dilakukan, baby berada dalam keadaan songsang (breech)..masa tu, kandungan sudah 8 bulan lebih..selama ini, tak pernah songsang plak..hurmm..ingat nak lahirkan secara normal, tapi apakan daya, kita hanya mampu merancang, Allah menentukan segalanya..yang penting, semuanya selamat..

Kedudukan baby saya songsang ni, dengan kepala di atas dan kaki di bawah, seolah2 baby ni sedang memeluk ibu dia..ada nurse yg bergurau kata baby ni sayang ibu dia sebab tu dia songsang..hehehe..Dr Anjalai (Dr Pakar) memberi nasihat, tidak ada cara lain utk membantu supaya baby kembali pada kedudukn normal, cuma dengan cara menundukkan kepala ke lantai (senang kata seperti bersujud) selama 10 minit pada pagi dan petang..baby ni ada peluang lagi utk berpusing balik sebelum 36 minggu (waktu baby dh stabil)..saya hanya dpt melakukannya hanya skali sahaja..hanya mampu berdoa supaya baby kembali ke kedudukan normal..tp, apabila check-up dilakukan pada 37 minggu di Klinik Kesihatan Tg Malim, baby masih songsang..dan doktor refer terus ke Hospital Slim River utk berjumpa Dr Pakar di sana pada 27 April..

Semasa scan, baby masih songsang dan Dr bagi 2 pilihan..samada Dr Pakar akan tolong pusingkan balik baby (maybe cara mengurut kot), atau trus pilih caesar..masa tu, saya tidak dapat jwb..apa2 hal, kena tanya suami dulu kan..suami pun x dpt buat keputusan dan mtk sya tanya kepada mama..saya pun call dan mama pun x dpt buat keputusan..ktorg panik xtau nk pilih yg mana..kalo ikutkan hati, memang nk bersalin normal, tp..risikonya ada jika smasa Dr Pakar pusingkan baby, ada 2 risiko yg akan terjadi..pertama, baby akan lemas atau uri akan terpisah dari rahim..so, kalo salah satu ni terjadi, Dr akan terus wt emergency caesar.. bila pikir balik, ktorg setuju utk terus melakukan caesar..tp, kami memilih utk bersalin di Hospital Ipoh berdekatan dgn rumah mama dan mak mertua..so, doktor tu bg surat refer ke Hospital Ipoh..

Pada 5 Mei 2010..biasa la, patient memang ramai, lama jgk la tunggu..tp, sebagai staf kerajaan yg juga dalam Kementerian Kesihatan Malaysia, kami fhm dan hanya bersabar menunggu..free je pun x payah bayar ape2..so, doktor pun scan dan baby still songsang lg..paling lewat kena operate pada hari jumaat 7 Mei 2010..dan oktor pun semak senarai nama pesakit yg akan dioperate pada hari jumaat dh ada 3 org..dan pada hari Khamis, baru seorg..dan saya request utk operate pada jumaat tp tak dpt..dan doktor suruh operate pada hari esok (khamis) dan petang ini juga kena masuk wad..

Bersambung...

Menghitung hari..

Salam..ermmm..rasanyer dh lama saya tak mengupdatekan blog saya ni..rasanya smenjak mengandung ni..biasa laa..awal2 mengandung tu, selalu morning sickness..tp time bangun pagi2 lam bilik air je muntah..lg2 masa tgh berus gigi..bila kt klinik lak(tmpt mencari rezeki), ok je..mlm plak muntah2 lg..rasa x larat je..mkn muntah..mkn muntah..tp,saya x ambil pil thn muntah pun.. (maxolon)..selagi bleh thn, saya x amik..x penah mkn pun..keadaan berterusan sampai 4 bln rasanya..pastu ok dh..tp bla perut ni lambat mkn,dh masuk angin, muntah jgk..hurrmm..skg, kandungan saya dh masuk 9 bulan..hrp2 semuanya ok dan selamat..kalo ikutkan byk lg nk diceritakan..tp,nanti lah..next entry la plak..hehehe :)